Споразум о сарадњи са „Гете институтом Београд“

У петак, 07.10.2022. у Амбасади Савезне Републике Немачке су директор наше школе, Младен Стевановић, и руководитељка Одељења за немачки језик и заменица директора Института, Софи Енгел, свечано потписали Споразум о сарадњи између Основне школе „Краљ Петар Први“ и „Гете института Београд“. Наша школа је тиме постала једна од само десет школа у Србији које су чланови иницијативе „PASCH” (Партнерска школа).

https://www.pasch-net.de/de/pasch-initiative/ueber-die-initiative.html

Циљеви иницијативе PASCH су побуђивање интересовања и ентузијазма за Немачку, мотивисање младих да уче немачки језик и стварање светске мреже школа. PASCH је скраћеница за „Schulen: Partner der Zukunft“ – „Школе: партнери за будућност“.

Образовни пројекти, такмичења, боравак у међународним летњим школама  у Немачкој, материјали за учење, саветовање ученика: ова иницијатива мотивише ученике у PASCH школама да уче немачки кроз разне понуде, промовише њихове језичке вештине и доприноси интеркултуралном дијалогу.

Немачки културни институт „Goethe Institut“ промовише знање немачког језика у иностранству у око 670 партнерских школа и тиме ствара свеобухватну слику Немачке. Goethe Institut пружа подршку како наставницима, тако и ученицима и на тај начин развија и унапређује квалитет наставе немачког језика.

https://www.goethe.de/ins/cs/de/spr/eng/pas.html