PASCH-Schulen

Шта је PASCH – иницијатива?

PASCH је скраћеница за иницијативу Школе: партнери будућности (нем. SCHulen: PArtner derZukunft). Иницијатива умрежава више од 1700 школа у којима се учи немачки језик широм света.

НемачкиОву иницијативу покренуло је Министарство спољних послова Савезне Републике Немачке у сарадњи са Централним одбором за школство у иностранству Савезне Републике Немачке (DeutscheAuslandsschularbeit International), Гете институтом (Goethe Institut) и још неким организацијама.

PASCH мрежа састоји се од три различита типа школа, а за ОШ Краљ Петар Први је посебно важна група тзв. DSD – Schulen (DSD – Deutsches Sprachdiplom – Немачка језичка диплома). Ове школе воде ученике до међународно признате Немачке језичке дипломе Немачког министарства културе и просвете, ученике основних школа конкретно до нивоа DSD I.

ОШ Краљ Петар Први као PASCH – Schule

Иницијатива PASCH – Schulen се у Србији развија већ неколико година. У почетку је у партнерство примљено неколико гимназија широм земље. У следећој фази је одлучено да Немачка под своје покровитељство узме укупно 15 гимназија и 10 основних школа на територији целе Србије, међу којима су од београдских школа Филолошка гимназија, Прва београдска гимназија и Девета београдска гимназија, као и основне школе Дринка Павловић и Филип Вишњић. Након првог контакта речено нам је да је, нажалост, већ попуњен број од 10 основних школа. Међутим, почетком ове школске године, након неколико састанака са представницима из Немачке, у централи је одлучено да и школа Краљ Петар Први уђе у пројекат као једанаеста.

nemacki1

Шта ово значи за нашу школу? Укратко – Немачка пружа својим партнерским школама сву потребну стручну и материјалну подршку. Заузврат тражи квалификовану и квалитетну наставу немачког језика и стварање живих дугорочних веза између школе и Немачке, и подстиче наставнике и ученике на размену и заједничку сарадњу.

Ученици добијају могућност да након завршетка осмог разреда бесплатно полажу испит за међународно признати DSD I сертификат. Наставници немачког добијају широк спектар стручног усавршавања и подршке како би настава била што ефикаснија, а резултати што бољи. Школа добија финансијску подршку ради осавремењивања наставе и подизања њеног квалитета.

Као први корак у, верујемо, успешној и дугорочној сарадњи, представници Немачке су средином децембра 2013. у објекту у Улици краља Петра 7 инсталирали најсавременију интерактивну таблу. Не треба нарочито наглашавати колико ће то утицати на подизање квалитета наставе и комуникативне компетенције наших ученика.