У сусрет јубилеју

Најстарија школа у Србији

– 300 година педагошке баштине –

У Србији су малобројне институције које се могу похвалити традицијом какву има ОШ Краљ Петар Први. Основана заиста давне 1718. године као Мала српска школа у Београду, почела је да живи најстарија школа у Србији. Делећи судбину свог народа и своје државе, кроз успоне и падове, којих је морало бити, кроз векове, трајала је и истрајала до трећег миленијума, до три века свога постојања.

Време брзо пролази. Протекли векови сусрећу ново доба, а наша дужност је да овај јубилеј дочекамо и прославимо онако како то и приличи.

Одговорност која је пред нама није мала, управо зато припреме за прославу морају почети на време. Трајање школе обележићемо низом догађаја и манифестација. Већ сада смо почели са планирањем свечане академије, а намеравамо и да издамо велику монографију о школи.

Ова страница је истовремено и позив свима који су некада били ученици или упосленици школе, свима који су радили на стварању и очувању угледа школе, свима који су се бавили њеном историјом или архитектуром да нам се јаве, да нам дају своја сведочанства о прошлом времену, да нам уступе метеријале и податке које поседују како бисмо успели да начинимо што свеобухватнију монографију.